Mihai Vodă 55. Casa Crenguței

Str. Mihai Vodă. În fundal, imobilul de la nr. 55, în care locuia și familia Câmpian. ©Cristian Zaharia 

Pe strada Mihai Vodă la nr. 55 se afla o clădire simetrică, armonioasă, în stil eclectic și cu vizibile influențe Art Nouveau. Împrejmuită de o curte îngustă care urma amprenta casei – suficientă cât să acomodeze mașinile, un dud și jocurile copilăriei. La interior, un gard scund din beton, încărcat de iederă, iar spre stradă, un gard din fier forjat ce reproducea aceleași motive prezente pe ornamentele ușilor de la intrare.

Curtea laterala a imobilului, 1967. 

Blocul, ridicat cândva între secolul al XIX-lea și al XX-lea, avea câte 2 apartamente la fiecare etaj. Erau unite printr-o scară principală de acces, în colimason, elegantă, cu feronerie neagră și lemn, prima înlăturată atunci când au început demolările. 

Emil Valer Câmpian, tatăl Crenguței Roșu (născută Câmpian), în fata casei, 1976. Fotograf amator, impro­vizase – ca mulți alții în acea peri­oadă – un laborator foto într-una dintre cămări.

Pe partea stânga la et. 1 într-un apartament de 5 camere cumpărat după război locuia familia Câmpian. Povestea Crenguței Roșu aici.

5 Martie 1977: A doua zi după cutremur se verificau cosurile de fum. Casa a rezistat perfect. ©Arhiva Crenguța Roșu (Câmpian).
Demolarea casei, 1983 ©Cristian Zaharia

Leave a comment

Your email address will not be published.

en_USEnglish