În 2019 s-a desfășurat proiectul cultural „Uranus Acum”, co-finanțat prin fondul Timbrului de Arhitectură (uranusacum.ro). Expoziția, instalațiile în spațiul public și platforma online au fost dedicate memoriei unui cartier masacrat în perioada totalitară și poveștilor locuitorilor săi.
Instalațiile ce reproduceau fragmente din case demolate au fost așezate exact pe locurile pe care aceste case le ocupau înainte (în plan și pe verticală). Săpând pentru fixarea lor, am dat în două locuri de ceea ce păreau a fi fundațiile originare. Nu avem certitudinea că așa stau lucrurile, însă aceasta descoperire dinspre finalul atras atenția că tabula rasa nu a fost de fapt completă.
Studiind și parcurgând din nou locurile în 2020, am aflat despre urme fizice care au supraviețuit marii operații ( ruine – unele extrem de vechi, porțiuni de pavaj, fundații, bucăți de construcție integrate în alte clădiri, arbori, etc); suntem însă siguri că sunt mai multe, ascunse încă; dacă din fostul amplasament al Mănăstirii Mihai Vodă nu a mai rămas sigur nimic, putem speră în găsirea urmelor altor biserici mănăstiri, monumente, acolo unde relieful s-a schimbat foarte puțin. Sunt însă cu toatele rămășițe foarte fragile, ușor de distrus din ignoranța. Iată, fragmentul rămas din fațada stadionului ANEF/ ONEF /Republicii reproiectat de Horia Creangă (și transformat în parcaj pentru Parlament) a fost definitiv îndepărtat chiar în această perioada.
Acțiunile devin urgențe. Și nu doar pentru prezervarea acestor urme, ci și pentru că întregul țesut ce a supraviețuit în zona, datorită izolării și uitării, este abandonat și distrus într-un grad chiar mai ridicat decât partea nordică a centrului. Pe de altă parte, combinația între blocajul instituțional general și acțiunile individuale necorelate (de la Catedrala Națională la recentă Grădina a Senatului”) riscă să distrugă șansele unei abordări globale ale acestui teritoriu urisa, de reconectare a unui oraș rupt în mai multe bucăți. Pentru o abordare coerentă și echilibrată este însă nevoie de discuții și de a ajunge împreună la un set de principii comune.