Biserica Spirea Veche, Str. Uranus 27

Pe dealul care urma sa ii poarte apoi numele, medicul Spiridon Kristofi, originar din Corfu, a ridicat la 1760 o biserica cu hramul Sf. Spiridon. Fiind ruinată în 1915, pe locul ei s-a construit între 1921-1930 după planurile arhitectului Ioan D. Trajanescu o biserică în cruce greacă, cu stâlpi puternici de beton armat cu secțiunea de un metru. La exterior biserica avea ziduri de cărămidă aparentă și turle acoperite cu ţiglă smălţuită, iar foișorul și clopotniță se țineau pe stâlpi puternici din beton armat cu diametrul de 1 metru.

Spirea Veche proaspăt refăcută, anii 1930. ©Arhiva INP.

Intersecția de aici, Uranus cu 13 Septembrie, fusese supranumite Niță Stere, după proprietarul de la începutul secolului al birtului Motanul Negru, aflat de cealaltă parte a străzii.

Intersecția “Niță Stere”, pe stânga magazinul Uranus, în dreapta birtul Motanul Negru, dupa care urma bis. Spirea. 1982 ©Dan Vartanian

Aici veneau soldații să depună jurământul militar, întrucât biserica se afla în vecinătatea Arsenalului Armatei și a cazărmilor Alexandria, Cuza dar și a Școlii de Infanterie.

Privită dinspre strada Lăzureanu, unde au început demolările. 1981. ©Serban Hasnas

Pentru că nu a putut fi dărâmată cu buldozere, Spirea Veche fost dinamitată succesiv începând cu noaptea de 27 aprilie 1984. Au putut fi salvate din ea doar câteva vitralii, strănile şi icoana de hram a Sfântul Spiridon, fiind duse la Biserica Lucaci, Str. Logofătul Udrişte nr. 6-8.

Biserica Spirea Veche și demolări pe strada Cazărmii.  Martie 1984. ©Andrei Birsan.

Spirea Veche are o soră mai mică, dar și mai modestă, care mai există şi azi în str. Puișor – Biserica Spirea Nouă, construită la sfârșitul sec. al XVIII-lea. Casa parohială acestei biserici a fost construită la 1911 din banii „defunctului Niță Sterie” așa cum reiese din plăcuța existentă pe peretele ei.

Demolarea ajunge la picioarele bisericii. 1984 ©Sorin Vasilescu

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ro_RORomanian