Locuri ale memoriei

Mânăstirea Mihai Vodă

Unul din cele mai prețioase locuri din București se afla acolo unde este astăzi parcul Izvor, în vârful unei coline. Dealul Spirii pe care se afla mănăstirea fortificata înconjurată de Arhivele Statului a fost demolat pentru a face loc noului centru civic, azi zona Palatului Parlamentului.

Strada Ecoului nr. 50

Prin curtea de azi a Academiei, la calea 13 Septembrie, trecea una dintre cele mai frumoase străzi din București. A căzut pradă în anii ‘80, împreună cu întreaga zonă, proiectului urban totalitar al lui Nicolae Ceaușescu.

Schitul Maicilor Biserica Buna Vestire

Emanuel Tânjală: “… Era superb! Închipuie-ti, și nu exagerez, că era ca un cartier de taină.”

Biserica Spirea Veche, Str. Uranus 27

Pentru ca nu a putut fi dărâmată cu buldozere, Spirea Veche a fost dinamitată succesiv începând cu noaptea de 27 aprilie 1984. Au putut fi salvate din ea doar câteva vitralii, strănile şi icoana de hram.

Mihai Vodă 55. Casa Crenguței

Pe strada Mihai Vodă la nr. 55 afla o clădire simetrică, armonioasă, în stil eclectic și cu vizibile influențe Art Nouveau. Era împrejmuită de o curte îngustă care urma amprenta casei – suficientă cât să acomodeze mașinile, un dud și jocurile copilăriei.

Studiourile buftea

Fonteriei x Puţu` cu Apă Rece

In faţa unei case misterioase se afla rondul care a devenit culisa multor filmări. Aici se întâlneau odată străzile Fonteriei, care urca prin stânga, pe lângă statuia Eroilor Pompieri, către Uranus, cu Puţu` cu Apă Rece, care cobora înspre dreapta în forma de arc.

Casa Grigore Florescu

Floreştii aveau casa pe strada Vânători nr. 4 în fața bisericii Sf. Apostoli, care fusese zidită de Matei Basarab în 1636. Aici se naște în 1813 Grigore Florescu, care a fost magistrat la Curtea de apel.

Stadionul ANEF / ONEF / Republicii

Prin poarta de pe strada Izvor se vede un zidul curb – face parte din elegantul stadionul ANEF. Construit în anii ’20, acesta a fost transformat în 1930-1933 de poate cel mai important arhitect român al secolului XX – Horia Creangă, în colaborare cu inginerul Mihai Gheorghiu. 

Fragmente păstrate din Strada Salvatorului 

O bucată de pavaj din piatră cubică și un capac de canal; sunt rămășițe modeste, dar rare și cu atât mai prețioase, ale unei lumi dispărute.   

Biserica și clopotnița fostei mânăstiri Mihai Vodă

Vechea mânăstire (ce adăpostea de ceva vreme Arhivele Statului) se afla la câteva sute de metri de aici, pe un deal ce domina Dâmbovița. Atât clădirile cât și delușorul au fost rase în cadrul operației totalitare din anii ’80. 

ro_RORomanian